ARABA DELİSİ...

11 Mart 2008

Bubble Cars..




Bubble Car , yani Türkçe karşılığı "balon / baloncuk otomobil" olan bu yaratıcılık dehası , bu "ufak gördün de karamürsel sepeti mi sandın?" nesnesi , ilk olarak 1940'lı yıllarda ortaya çıkmış ve 1950'lerde de dünyayı peşinden sürüklemiştir. Ama zaman ilerledikçe ne yazık ki otomotiv endüstrisinin kalabalık "eski güzel fikirler" arşivinde yerini almıştır. İlerleyen dönemlerde , ilk tasarımlardaki minimal yapıdan uzaklaşılan , daha ticari amaçlara göre şekillenmiş , daha büyük ebatlı Fiat500'ler , Mini'ler gibi örnekler daha uzun yıllar yaşamışlardır. Ama dediğim gibi , onlar asla birer bubble car değil , farklı bir akımın öncüleri olan mini otomobiller oldular..




Günümüzde korkutucu bir hızla artan çevre kirliliği , çok sıkı uluslararası emisyon kriterlerini zorunlu kılmakla beraber , trafik çilesinin global yoğunluğu da üreticileri tekrardan küçük ebatlı , kullanışlı ve doğaya çok az zehirli atık bırakan (hatta neredeyse hiç bırakmayan) tasarımlara yönlendiriyor. İşte bunlara iki örnek ;
Çinli üretici Tang Hua ;
Elektrikli ve tasarımı da çok ama çok şirin bir nesne yarattı. İç mekandaki sportif direksiyonun göbeğindeki armada Bay Tang Hua'nın resmi var.. Bence gerçekten çok şirin bir tasarım. Artık elektrikli otomobil kullanma fikrine alışmamız gerekiyor. Bu arada , ülkedemizdeki ilk "şarj istasyonu"nu kuracak kişiyi çok merak ediyorum doğrusu..

Diğer bir örnek ise , sıkı durun , bir BMW...
Evet kesinlikle doğru okudunuz. Aslında şöyle bir geçmişe gidersek , BMW'nin 50'li yıllarda baloncuk otomobil modasına ayak uydurduğunu görüyoruz. Günümüzde ise Mini'yi tekrar hayata geçiren ve büyük bir başarıya imza atan BMW'nin , bubble car üzerine araştırma yapıyor olmasına şaşmamak gerek. Konsept çizimlerinden de görülebileceği üzere , bir BMW'nin olması gerektiği gibi gayet sportif.. Çok hoşuma gitti..





BMW Bubble car

Etiketler: , , ,

1 Comments:

  • Şarj istasyonunu benim okuldan bir arkadaş kuracakmış, geçenlerde bahsetti :) Halihazırda yol kenarlarında var olan tesislere ek istasyın yapacakmış, fikri gelmiş falan filan. Hayırlısı diyelim! :D

    By Blogger buraKargın, at 3/18/2008  

Yorum Gönder

<< Home