ARABA DELİSİ...

11 Mart 2008

Otomotivde eskiye nur yağar mı?

Kendi deyimimle "eskiye nur yağması" hadisesi , fiyakalı teknolojik terimlerle de "retro tasarım felsefesi" mantığı , bir süredir otomotiv firmalarının ortak dili haline geldi.
Bu eğilim , otomotiv firmaları açısından bence iki şekilde açıklanabilir ;

1-Eskiden başarılı olmuş nesneleri günümüze uyarlarsak aynı başarıyı tekrar yakalayabilir , o nesneye sempati duyanları rahatça avlayabilir ve sonuçta büyük sükse yaratıp satışları patlatabiliriz
2-Madem yeni birşey ortaya koyamıyoruz , biz de aynısını tekrar modernize edelim. Yoksa "yerinde say.. bir..kiii.." den öteye geçemeyeceğiz , bunu yapmaya mecburuz..

İkisi de bana göre kabul.. Sonuçta biz tüketiciyiz ve ihtiyaçlarımız / beklentilerimiz sürekli şekilde büyüyor , değişiyor , gelişiyor..
Peki , acaba eskisinin yarattığı etkiyi tekrar yaratabilecek mi?
İşte bu hareket tarzının böyle çok tehlikeli bir yönü var. Geçmişte bağımlılık yaratmış ve büyük hayran kitlesi olan bir nesneyi ele alırken , o nesnenin klasik haline insanların ne kadar büyük bir kararlılıkla hayran oldukları unutulmamalı. Zira o çevre , ortaya konan "yeni ve modern yorum"u hiç ama hiç beğenmeyebilir ve bu da sizin sonunuz olabilir..
İşte size birkaç "retro" tasarım örneği..
Bu örneklerin neler başarabildiklerini gördük veya yakın zamanda göreceğiz..



Mini Cooper


























Vw Beetle
















Fiat 500



























Ford Mustang



























Vw Campervan (Transporter)















Chevrolet Camaro

























Dodge Challenger

Etiketler: , , , , , , , , , ,

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home